Att resa till Asien kan bli ett minne för livet. Men för att inte få en dålig upplevelse är det en bra idé att följa rekommendationerna gällande vaccinationer. Då minskar du risken att drabbas av någon allvarlig sjukdom. Förutom vaccination kan du genom enkla åtgärder minska risken för infektionssjukdomar.

Om du ska åka till ett eller flera länder i Asien är det en fördel att kolla upp vilka vaccinationer som är bra att ta. Det finns generella rekommendationer för världsdelen Asien men sedan kan det finnas specifika råd för det länder du ska åka till. Vilka vaccinationer som rekommenderas att ta beror även på längden på din resa. Om du vill läsa mer om olika sjukdomar som exempelvis Borrelia kan du gå in här doktor.se/fakta-rad/borrelia/ för att få bra information.

Skydda dig mot infektionssjukdomar

Det finns ett flertal infektionssjukdomar som du kan drabbas av när du åker till Asien. Många av sjukdomarna som du kan få sprids via mygg och förorenat vatten. Om du vill skydda dig ska du även vara försiktig med varmblodiga djur då dessa kan bära på rabies. Rabies är mycket vanligt förekommande i Asien. I Asien är det i många länder obligatoriskt att du är vaccinerad mot gula feber för att få ett inresetillstånd. Du behöver ofta kunna visa upp ett intyg att du är vaccinerad mot sjukdomen.

Var noggrann med hygienen

Det är inte sällan som människor som åker till Asien drabbas av antiresistenta tarmbakterier. Dessa orsakar maginfektion. För att undvika att drabbas av detta är det bra att äta mat som är genomstekt, undvika mat som stått framme länge, skölj eller skala frukt, alltid tvätta händerna innan måltider och drick vatten som är kokat eller ur en obruten flaska. Hepatit A finns runt om i hela världen och sprids ofta genom olika livsmedel.