De norra delarna av Vietnam är bergiga, och precis som de svenska fjällen lockar de många vandrare. En annan likhet är att man kan ta sig dit med nattåg.

Sa Pa i norra VietnamVietnam är ett avlångt land, precis som Sverige. Det innebär att skillnaderna är stora mellan de norra och de centrala delarna av landet. Den som är ute efter natur- och kulturupplevelser snarare än strandliv rekommenderas att besöka norra Vietnam. Där kommer man också i kontakt med många av landets minoritetsgrupper. Det mest kända resmålet är troligen Sa Pa, inte långt från gränsen till Kina. Sa Pa började utvecklas till en semesterort för välbärgade i slutet av 1800-talet, men kriget bröt denna utvecklingen, staden övergavs och flera byggnader förstördes. På 60-talet uppmuntrades vietnameser från andra delar av landet att bosätta sig i staden, som blommade upp på nytt.

Det lättaste och bekvämaste sättet att ta sig till norra Vietnam är att ta nattåget från Hanoi till Lao Cai, och sedan ta minibussen från Lao Cai till Sa Pa. Hela denna resa kostar ungefär 350 kronor. Väl framme i Sa Pa kan man bo på Cat Cat Hostel, som har den bästa utsikten över dalen, och dessutom rum till ett överkomligt pris. Dyrare, men lockande för den som vill lära sig mer om Vietnams minoriteter, är att hyra en bungalow i en hmongby utanför själva Sa Pa. Det kostar ungefär en tusenlapp per natt.

Organiserade vandringar

Precis som i många andra delar av Vietnam bör man inte ge sig ut i naturen på egen hand, framför allt med tanke på risken för gammal ammunition i marken. De flesta hotell i Sa Pa arrangerar vandringar, men man kan också gå till marknaden för att leta upp en arrangör.

Vid längre vandringar, på upp till fyra dagar, bor man vanligen hemma hos familjer i området på s.k. home-stays.

Mer om att vandra i Sa Pa finns att läsa här.