Om du letar efter ett unikt och roligt sätt att ta dig runt i Vietnam ska du överväga att ta en xe ôm (motorcykeltaxi). Dessa taxibilar är ett populärt sätt att ta sig runt i landet, och de erbjuder ett roligt och prisvärt sätt att se sevärdheterna. Här lär vi dig hur du tar en xe Ôm i Vietnam.

Vad är Xe ôm?

Xe ôm är det vietnamesiska ordet för ”motorcykeltaxi”. Dessa taxibilar är populära i Vietnam och är ett roligt och prisvärt sätt att ta sig runt.

Hur tar jag en Xe Ôm / motorcykeltaxi?

Det är enkelt att ta en xe ôm. Först måste du hitta en förare som är erbjuder resor. Du kan hitta chaufförer genom att leta efter skylten ”xe ôm” vid vägkanten eller genom att fråga runt på ditt hotell eller vandrarhem.

När du har hittat en förare är det bara att hoppa upp på baksidan av motorcykeln och hålla i dig! Chauffören tar dig vart du än vill åka.

Är det säkert att åka motorcykeltaxi?

Ja och nej. Som med många saker är det såklart viktigt att tänka på säkerheten. Det är alltid en bra idé att bära hjälm när du åker i Vietnam (förarna brukar ha hjälmar som du kan använda). Och det är också viktigt att vara medveten om trafiken och vara försiktig när du korsar gator. Det är också lika viktigt att prata om pris och komma överrens om destination redan innan du sätter dig. Detta kan vara svårt om föraren inte pratar engelska och du inte pratar vietnamesiska.

Det finns dock numera även ride-share appar som man kan boka xe ôm med, bland annat appen Grab. Fråga på ditt hotell eller vandrarhem så får du veta vilka som är mest populära.

Ta aldrig en motorcykeltaxi på natten när du är berusad, då rekommenderar vi alltid att du använder en app. Med det sagt är motorcykeltaxibilar i allmänhet mycket säkra och pålitliga.