Stränderna i Thailand är välkända, de i Vietnam mindre så. Det gör att det finns mycket att upptäcka för den som älskar strandliv.

Thailand är välkänt för sitt strandliv, och det är det som lockar många vinterbleka svenskar att ta sig dit. Landet som tidigare hette Siam har orter som Krabi och Phuket, som till största delen lever på beachturismen. Vietnam har Nha Trang, Phan Thiet och Phu Quoc. Dessa orter lockar många turister, bl.a. barnfamiljer, medan andra tycker att de är alldeles för exploaterade och nedskräpade. Vilken tur då att det finns andra orter, med lika fina eller finare stränder. Flera av dessa stränder är välbesökta av lokalbefolkningen, men i princip bara under tidig morgon och sen kväll. Vid lunch är det bara turister på stranden.

Lang Co

Mellan Hue och Da Nang, nästan mitt på den vietnamesiska östkusten, ligger den sju kilometer långa stranden Lang Co. Vid stranden ligger en fiskeby byggd i fransk stil, med en katolsk kyrka i mitten, som är känd för sina ostron. På stranden finns en så länge bara ett hotell, där en bungalow kostar 300 000 dong, vilket motsvarar ungefär 100 kronor.

An BangStrand i Vietnam

Strax norr om Hoi An ligger An Bang, en lugn strand där det ändå är nära till bekvämligheter som wifi och goda viner. Här finns flera barer, varav en av de mest kända är Soul Kitchen, som serverar lätt turistanpassad vietnamesisk mat men också franska klassiker som croque-monsieur.

Lite längre söderut ligger Cua Dai, som är mycket populärt under helger och lov, så den stranden bör undvikas då om man vill ha lugn och ro. Stranden är känd i hela landet, och vissa av de närliggande hotellen har egna solstolar på stranden.

Da Nang

Da Nang är mest känd för att de amerikanska trupperna landsteg på stranden 1965, och då kallade den China Beach. Stranden besöks, precis som Cua Dai, av många vietnameser, och redan före soluppgången är det fullt ös här.